A Humble Bundle 1 millió dollárral segíti a fekete fejlesztők játékainak kiadását

Mint az már a hírekből is gondolom sokan tudjátok, a nemrégiben, mondhatni helyben történő, egy fehér rendőr által végrehajtott igazságtalan, jogtalan és brutális ítélkezés és kivégzés által elhunyt fekete amerikai állampolgár, George Floyd során kitört a már több évtizede továbbra sem rendeződni látszó rasszizmus elleni harc és tüntetések hulláma az Amerikai Egyesült Államokban.

Egyesek persze ezeknek a tüntetéseknek a létjogosultságát próbálják megcáfolni, mint ahogyan az már az élet minden területén lenni szokott. Eltérő vélemények persze sokmindenben lehtnek, ám a videó felvételek George Floyd élete utolsó perceiről négy rendőr társaságában eléggé egyértelműek, szerencsére a hatóságok szerint is. Abban azért igazuk van egyeseknek, hogy pl. fehérek is meghalnak évente sokan rendőri intézkedések közben, ám azt elfelejtik, hogy pl. az arányok teljesen mások, hiszen összességében jóval több fehér él az USA-ban, mint pl. fekete. Ezenfelül pl. nem tudjuk a keringő statisztikai számokból (fehér halottak száma rendőrök ááltal évente az USA-ban VS. fekete áldozatok száma) hogy mennyi ezekből az áldozatokból az elkerülhetetlen áldozatok száma (pl. mert önvédelem volt a rendőrök részéről) mind a fehérek, mind pl. a fekete áldozatok közül. Arról viszont bőven van feljegyzés, hogy George Floyd nem az egyetlen áldozata a feketék közül a rendőri túlkapásnak, brutalitásnak, aminek konkrét oka rasszizmuson kívül nem volt. Most az USA történelmébe nem megyünk itt bele, mindeki nyugodtan utánaolvashat, köztudott ugye viszont hogy a feketék durván 400 éves rabszolgasága sem ért véget az USA minden szegletében olyan túlzottan régen (Teszem azt 1877-ben nagyjából, de akkor is inkább csak papíron. A bánásmód a feketékkel nagyon sokáig nagyon sok helyen nem változott még ekkor sem), az is köztudott hogy igen sok ártatlan feketét is megöltek a XX. században, illetve még napjainkban is.

A békés tüntetések egyáltalán nem jó velejárója még sajnos a zavargások is azok által, akik mindig csak a lehetőséget várják hogy bajt okozhassanak, illetve például fosztogathassanak, vagy pl. valamilyen szélsőséges csoport tagjai. Itt fontos annyit röviden megjegyezni szerintem, hogy a rendőrök dolga ezek begyűjtése majd a bíróság általi elítélése, ezáltal biztosítva a köztulajdonok valamint a magántulajdonok, ingatlanok és ingóságok védelmét és persze a békés tüntetőkét is. Ehhez viszont fontos különbséget tenni a békés tüntetők ezrei, valamint a közéjük keveredet “korpa” között, egyébként egyik gond sem sem lesz megoldva, helyette inkább csak továbbharapózhat a már most sem éppen rózsás helyzet.

A COVID-19 járványhelyzetről sem feledkeznek meg legtöbben szerencsére, még azokban az országokban is látni maszkot a tüntetőkön, ahol a maszk használatát nem kötelezték.

Szerencsére sokan magukénak érzik a feketék ügyét, így a tüntetők nagyobb része is fehérekből áll, illetve bőrszíntül függetlenül mindenki ki áll a rasszizmus és az USA-ban igen hosszú ideje jelen lévő rendőri túlkapások, igazságtalan, jogtalan rendőri intézkedések ellen.

Olyannyira nyílvánvaló ez az USA-ban, hogy ezt ott akár egy rendőrfönök is akár nyíltan beimseri, megemlíti hogy a jelenlegi rendszerük bizony nem jó, illetve pl. hogy a békés tüntetés önmagában teljesen érthető és támogatandó. Röviden arra is kitér -A sajnos egyébként sem túl hoszú interjúban, pedig lehet tőle érdemesebb lenne még meghallgatni 1-2 gondolatot.-, hogy bizony itt nem csak magát a rendőrséget, a jogrendet kell megreformálni, a jelenlegi társadalom több sebből vérzik, így többféle reformra is van szüksége a jelentős változások mihamarabbi eléréshez. Akit érdekel a rövid videó, erre találja, természetesen angol nyelvű.

Még a volt “Governator”, Mr. Schwarzenegger is kivette a részét a nyílvános szolidaritásban a jelenlegi tüntetésekkel kapcsolatban, az ő nyilatkozatát itt lehet olvasni a témával kapcsolatban, eléggé jól körülírta a jelenlegi helyzetet.

Amíg igen sok politikus és pl. holliwoodi színész, közismert személyiségek az USA-ban inkább nem reagálnak az eseményekre nyíltan, kivárásra játszanak inkább, féltik a brandjüket, nevüket, stb., addig Arnold igen hamar reagált nyíltan erre az esemény sorozatra, ezért is tartjuk említésre méltónak. Meg persze pl. azért is, amit az írása magában foglal. Ezzel persze most nem azt szeretnénk bárkivel elhitetni, hogy pl. a politikusok angyalok, egyszerűen csak Mr. Schwarzenegger a jelenlegi helyzettel kapcsolatban mint egy jó példa mutatható fel, ezért teszünk nektek itt róla most említést.

Ahogyan a tüntetések továbbra is igen hevesen jelen vannak az USA-ban (Nagyobb EU-s országokban is egyébként szerveznek tüntetéseket, a nagyobb városoknál, szoliraditásból.), egyre többen igyekszenek támogatásukról hangot adni, világszerte. Így tesznek sokan a pl. játékiparban is, illetve pl. a szórakoztatóipar több területén is.

Cosplayesek, játékfejlesztő stúdiók és kiadók, tehát magánszemélyek és cégek, vállalatok is csatlakoztak egyaránt a tüntetéshez, illetve a reformokat követelő mozgalomhoz, #BlackLivesMatter jeligével.

Így történhetett, hogy például a CD Projekt RED is elhalasztotta következő bemutatóját a még idén, hamarosan megjelenő, valamint az eddigiek alapján minden joggal várva-várt Cyberpunk 2077 című játékának. Szerencsére azért nem kell túlzottan sokat várnuk a következő bemutatójukra, amire így június 25-én számíthatunk a már korábban beharangozott Night City Wire címmel.

Az alábbiakban a Cyberpunk 2077 fejlesztőinek üzente áll ezzel kapcsolatban:

“We decided to move Night City Wire to Jun 25th. We still look forward to sharing new information about CP’77, but more important discussions are happening right now and we want them to be heard. We wholeheartedly stand against racism, intolerance and violence. Black Lives Matter.” Cyberpunk 2077

A mai napon #BlackoutTuesday jeligével még többen csatlakozni kívántak.

Amiről pl. az RPGamer-nél is hasonlóan vélekedtek, illetve cselekedtek is:

Akik cselekedete ezidáig a játékiparban eddig igazán példaértékű ezzel a problémával, illetve annak megoldásának támogatásával kapcsolatban, az konkrétan a Humble Bundle részéről érkezett: A Humble Bundle 1 millió dollárral segíti a fekete fejlesztők videójátékainak kiadását.

Mi a magunk részéről pedig ezzel a rövid cikkel, hírekkel igyekeztük támogatni az ügyet, felhívni rá a figyelmet a mi köreinkben. Hiszen az anyagi támogatás mellett az erkölcsi támogatás ugyanolyan fontos. Reméljük senkit nem bántunk meg vele, igyekeztünk pártoktól függetlenü írni a témáról, már amennyire ugye erről lehet! Így inkább ki is hagytuk pl. az amerikai elnököt a témából, mert az ugye megincsak megérne ismét egy külön misét. Így aztán jobbnak tartottuk abba nem is belekezdeni itt most. Akit a téma nem érdekel, vagy másképpen vélekedik róla valamilyen téren, természetesen mi nem vesszük zokon, amíg az esetleges visszajelzések is kúltúrált mederben zajlanak, ahogyan ez a cikk is igyekezett megszületni. További szép napot mindenkinek, reméljük mindenki többé-kevésbé de azért összességében jól bírja a járványhelyzet miatt is kialakult nem szokványos napokat, 2020-as évet! Ezenfelül természetesen sok-sok kellemes, játékokkal eltöltött órákat kívánunk nektek a jövőben is! Sziasztok! – PC RPG Közösség

Hírdetés

A Humble Bundle 1 millió dollárral segíti a fekete fejlesztők játékainak kiadását” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s